Zahřejí a zvednou náladu aneb horké nápoje pro sychravé dny
Tajemná mlha se povaluje po travníku. Jemně mrholí. Den je velmi šedý a krátký. Pomalu usedáte do křesla. Berete do ruky knihu. Choulíte se pod deku a při čtení usrkáváte horký nápoj. Hřeje vás. Hladí vám duši a zlepšuje pochnůrnou podzimní náladu. Možná jste si jej uvařili podle jednoho z našich tipů.
Pomerančový punč se zázvorem a citronovou trávou
2cm kousek čerstvého zázvoru
200 ml vody
1 sáček čaje
800 ml pomerančového džusu
4 lžíce medu
1 malý pomeranč
citronová tráva
1. Zázvor oloupeme a nakrájíme škrabkou na brambory na tenké plátky. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na kolečka.
2. Vodu přivedeme k varu a necháme v ní vylouhovat sáček s čajem.
3. Čaj a pomerančový džus společně zahřejeme k bodu varu, osladíme medem a promícháme. Přidáme plátky zázvoru a necháme 2–3 minuty společně prohřát.
4. Do sklenic z varného skla rozdělíme nakrájený pomeranč, zalijeme punčem a do každé sklenice vložíme citronovou trávu.
Čtete také
Horké mléko s rumem a skořicí
800 ml plnotučného mléka
4lžíce hnědého cukru
1 vanilkový cukr
100 ml rumu
1 svitek skořice
mletá skořice
1. Do hrnků nebo sklenic z varného skla nalijeme horkou vodu, aby se prohřály.
2. V hrnci přivedeme mléko téměř k varu, osladíme cukrem a vanilkovým cukrem.
3. Horké mléko vyšleháme do pěny, přimícháme rum.
4. Z hrnků slijeme horkou vodu, nalijeme teplé mléko s rumem a ozdobíme kousky skořicového svitku a mletou skořicí.
Máslový grog
115 g másla, změklého
170 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
1/4 zarovnané lžičky mletého hřebíčku
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/4 zarovnané lžičky mletého nového koření
zhruba 600 ml kvalitního tmavého rumu
šlehačka k podávání
1 V misce utřete máslo, cukr, vanilkový extrakt a koření. (Lze připravit až 3 týdny předem a dobře zabalené uchovat v chladničce nebo v mrazáku. Před přípravou nechte povolit při pokojové teplotě.)
2 V rychlovarné konvici dejte vařit vodu – budete potřebovat 125 ml na 1 drink. Nahřejte žáruvzdorné skleničky pod horkou tekoucí vodou, aby nepraskly. Do každé vlijte 125 ml vroucí vody a 60 ml rumu. Přidejte 1 lžíci kořeněného másla a míchejte, až se rozpustí. Ozdobte malým kopečkem šlehačky.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Přiznat šediny je stále v módě, vyžaduje to však odvahu - číst více »
Ženy tráví v penzi více času než muži. Rozdíl sníží reforma - číst více »
Chalupaření už není v kurzu. Senioři více cestují - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.