Upečte si bezlepkové cukroví snadno a rychle
Vůně perníkového koření se line z kuchyně po celém domě. Všem, kdo se zhluboka nadechnou této vůně Vánoc, se sbíhají sliny. Bohužel však v dnešní době mnoho lidí trpí nesnášenlivostí lepku, který se v cukroví obvykle nachází. Není však tolik složité udělat radost i těmto jedincům a připravit jim bezlepkové cukroví. Nechte se inspirovat našimi recepty.
Bezlepkové linecké cukroví
150 g másla
120 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
1 vejce
70 g mletých mandlí
250 g bezlepkové mouky
marmeláda na slepování (např. rybízová nebo malinová) a moučkový cukr na poprášení
Máslo a moučkový i vanilkový cukr utřete do pěny, přidejte vejce a šlehejte ještě 2 minuty. Pozvolna zapracujte mandle a mouku tak, abyste získali soudržné těsto; bude měkčí než klasické linecké. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň hodinu odležet v chladu.
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto vyválejte na asi 2mm plát, z poloviny vykrájejte plné hvězdičky (nebo kolečka), z poloviny s kolečkem uprostřed. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova; trvá to asi 8 minut. Po vychladnutí slepujte pikantní marmeládou a pocukrujte moučkovým cukrem.
Čtete také
Vanilkové rohlíčky
150 g kaštanové mouky
125 g másla
50 g sekaných vlašských ořechů
50 g moučkového cukru
špetka soli
1 vanilkový lusk
1/2 kávové lžíce mleté skořice
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme odležet dvě hodiny v ledničce. Pak postupně vyválíme silnější válečky, ze kterých odkrajujeme stejně velké kousky a ručně tvoříme rohlíčky. Rozložíme je na plech s papírem na pečení a při teplotě 180°C pečeme 10 minut dozlatova.
Pomerančové jazýčky
200 g rýžové mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
šťáva a kůra z jednoho většího pomeranče
čokoládová poleva na zdobení
Mouku, cukr máslo, vanilkový cukr, vejce a šťávu a a kůru z pomeranče dáme do mísy a vypracujeme ze surovin těsto. Rozválíme a vykrajujeme panákovou skleničkou kolečka. Pečeme 10 min ve vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů. Vychladlé jazýčky poléváme čokoládou nebo je do ní namáčíme.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Přiznat šediny je stále v módě, vyžaduje to však odvahu - číst více »
Ženy tráví v penzi více času než muži. Rozdíl sníží reforma - číst více »
Chalupaření už není v kurzu. Senioři více cestují - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.