Udělejte si doma vlastní svatomartinské hody
Začíná nám svatomartinský víkend a s ním i svatomartinské hody symbolizující konec podzimu. Obvykle se během tohoto svátku podává pomalu pečená husa s knedlíkem a zelím. Tato tradice je velmi stará a o jejím počátku existují hned dvě teorie.
První pověst říká, že se svatý Martin schoval k husám, které ho svým kejháním prozradily. Podle druhé legendy se staly husy svatomartinskou pochoutkou, jelikož svým kejháním rušily bohoslužbu. Ať už je správná kterákoli verze, doplněna je i o další zvyky našich předků.
Předpovědět můžeme například, jak tuhá bude zima. Pokud má husa mnoho tuku,čekají nás tuhé mrazy. Výpovědní hodnotu mohou mít i kosti. Čím tmavší prsní kost husy byla, tím blátivější by měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím víc by mělo napadnout sněhu.
Chcete svým blízkým připravit domácí svatomartinské hody? Inspirujte se naším receptem ze stránky apetitonline. Doplnit ho můžete svatomartinským vínem.
Ingredience
Čtete také
1 husu, nejlépe o hmotnosti do 4 kg
sůl
kmín
horkou vodu na podlévání
případně 2 jablka, hrušky a švestky (slívy)
snítku levandule
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Připravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů. Podlijte ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby. Můžete ji také obložit jablky zbavenými jádřinců a pár kousků vložit i do břišní dutiny (1). Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší.
2. Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem (2), ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou (3) do čisté, nejlépe porcelánové nádoby. Začněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré; do té doby husu znovu nepodlévejte. Tip: Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby. Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.
3. Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova; trvá to asi 1–1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabte do šťávy a nechte chvíli povařit. Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž nerozlučně patří dušené zelí a knedlíky. Pokud se vám zalíbila verze s ovocem, na posledních dvacet minut pečení přidejte hrušky a švestky. Jako příloha je ideální třeba bramborový knedlík.
4. Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při podávání přelijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Přiznat šediny je stále v módě, vyžaduje to však odvahu - číst více »
Ženy tráví v penzi více času než muži. Rozdíl sníží reforma - číst více »
Chalupaření už není v kurzu. Senioři více cestují - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.