Trénujeme paměť – 2. díl

Štítky: | Alzheimerova nemoc | paměť | strava |
18.09.2022 | komentářů: 0
Trénujeme paměť ve stáří – 2. díl

Že má jídelníček velký vliv na zdraví, překvapí v dnešní době jen málokoho. Ne každý už ale ví, že některá jídla pomáhají v boji proti zapomětlivosti. Které suroviny naši paměť posilují a které radši omezit? A proč je dobré mít ve své zahradě borůvky?

V předchozím dílu jsme si přiblížili, jak paměť vlastně funguje. Dnes se zaměříme na to, jakou roli má v jejím zlepšování správný jídelníček.

Člověk už od dětství slýchá, že jíst ovoce a zeleninu je zdravé. To se potvrzuje i u péče o paměť. 

„Tuky, vláknina a další látky obsažené třeba v avokádu obohacují náš mozek. To může být přínosem nejen pro paměť, ale i pro zdraví našich očí,“ uvedla vědkyně Elizabeth Johnsonová z univerzity v Massachusetts.

Jestli vás neláká avokádo, nemusíte zoufat. Podle poradkyně v oblasti zdraví Karen Ensleové se dá proti zapomínání bojovat i jedením ostružin a borůvek.

Ryba je lepší než hovězí

Odborníci doporučují vyhýbat se většímu množství červeného masa, například hovězím steakům. Obsahují totiž hodně nasycených tuků, a ty mohou ucpávat cévy a snižovat tak správnou aktivitu mozku.

Své paměti se člověk nezavděčí ani častou konzumací smažených řízků nebo sýrů. Přemíra smaženého totiž může způsobit uvnitř těla zánět, a ten pak může poškodit cévy zásobující mozek krví.

Živočišným druhem, který má pro paměť naopak blahodárné účinky, jsou tučné ryby. Mezi ty patří například makrela, úhoři, losos nebo tuňák. Pokud si rádi dáte chleba se sardinkami, jistě vás potěší, že i ty do kategorie zdravých ryb spadají. Tučné ryby totiž ve svém mase obsahují takzvané omega-3 mastné kyseliny a vitamín D, což jsou dvě látky velmi důležité pro správné fungování mozku.

I na pití záleží

Tělo si pamatuje i to, co vypijeme. Když přijde na alkohol, odborníci doporučují maximálně dvě deci vína denně. Větší množství alkoholu může vést ke zmatení a většímu nebezpečí ztráty paměti.

Stejný účinek jako alkohol mohou mít na paměť i jiné návykové látky. Výjimkou je kofein. Ten zlepšuje soustředění a potlačuje únavu, což jsou dva předpoklady pro omezení zapomětlivosti.

Ani s kávou to ovšem neradno přehánět. Australská vědkyně Kitty Phamová odhalila, že šest a více šálků kávy denně zvyšuje riziko demence. I pokud se držíte menšího množství kávy, je potřeba dbát na to, aby kofein nenarušoval váš spánkový režim.

Co všechno narušený spánkový režim znamená pro lidskou paměť? O tom vás budeme informovat v následujícím dílu.

Již jsme psali
Trénujeme paměť - 1. díl

zdroj foto: unsplash.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Co způsobuje chuť na sladké?

Víte, že když máme chuť na sladké, může jít i o nedostatek chromu? A kde ho získat? Například můžeme konzumovat ořechy, zrní, banán, špenát a nebo mrkev.

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 21.11.2024

Dnes 21.11 svátek slaví:
Albert

Zítra 22.11 svátek slaví:
Cecílie

Včera 20.11 svátek slavil:
Nikola

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace