Trénujeme paměť – 2. díl
Že má jídelníček velký vliv na zdraví, překvapí v dnešní době jen málokoho. Ne každý už ale ví, že některá jídla pomáhají v boji proti zapomětlivosti. Které suroviny naši paměť posilují a které radši omezit? A proč je dobré mít ve své zahradě borůvky?
V předchozím dílu jsme si přiblížili, jak paměť vlastně funguje. Dnes se zaměříme na to, jakou roli má v jejím zlepšování správný jídelníček.
Člověk už od dětství slýchá, že jíst ovoce a zeleninu je zdravé. To se potvrzuje i u péče o paměť.
„Tuky, vláknina a další látky obsažené třeba v avokádu obohacují náš mozek. To může být přínosem nejen pro paměť, ale i pro zdraví našich očí,“ uvedla vědkyně Elizabeth Johnsonová z univerzity v Massachusetts.
Jestli vás neláká avokádo, nemusíte zoufat. Podle poradkyně v oblasti zdraví Karen Ensleové se dá proti zapomínání bojovat i jedením ostružin a borůvek.
Ryba je lepší než hovězí
Čtete také
Odborníci doporučují vyhýbat se většímu množství červeného masa, například hovězím steakům. Obsahují totiž hodně nasycených tuků, a ty mohou ucpávat cévy a snižovat tak správnou aktivitu mozku.
Své paměti se člověk nezavděčí ani častou konzumací smažených řízků nebo sýrů. Přemíra smaženého totiž může způsobit uvnitř těla zánět, a ten pak může poškodit cévy zásobující mozek krví.
Živočišným druhem, který má pro paměť naopak blahodárné účinky, jsou tučné ryby. Mezi ty patří například makrela, úhoři, losos nebo tuňák. Pokud si rádi dáte chleba se sardinkami, jistě vás potěší, že i ty do kategorie zdravých ryb spadají. Tučné ryby totiž ve svém mase obsahují takzvané omega-3 mastné kyseliny a vitamín D, což jsou dvě látky velmi důležité pro správné fungování mozku.
I na pití záleží
Tělo si pamatuje i to, co vypijeme. Když přijde na alkohol, odborníci doporučují maximálně dvě deci vína denně. Větší množství alkoholu může vést ke zmatení a většímu nebezpečí ztráty paměti.
Stejný účinek jako alkohol mohou mít na paměť i jiné návykové látky. Výjimkou je kofein. Ten zlepšuje soustředění a potlačuje únavu, což jsou dva předpoklady pro omezení zapomětlivosti.
Ani s kávou to ovšem neradno přehánět. Australská vědkyně Kitty Phamová odhalila, že šest a více šálků kávy denně zvyšuje riziko demence. I pokud se držíte menšího množství kávy, je potřeba dbát na to, aby kofein nenarušoval váš spánkový režim.
Co všechno narušený spánkový režim znamená pro lidskou paměť? O tom vás budeme informovat v následujícím dílu.
Již jsme psali
Trénujeme paměť - 1. díl
zdroj foto: unsplash.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Lék na Alzheimera částečně schválila Evropská agentura pro léčiva - číst více »
Jaké méně známé bylinky pomohou s imunitou? - číst více »
Průměrná délka života vzrostla o tři čtvrtě roku - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.