Trápí vás vysoký tlak? Zkuste čokoládu
Pokud trpíte vysokým krevním tlakem a zároveň milujete čokoládu, můžete začít oslavovat. Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku. Informovala o tom ČTK.
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje velké množství silného antioxidantu flavanolu. Ten je spojován s mnoha zdravotními přínosy od redukce hmotnosti, přes urychlení hojení až po snížení inzulinové rezistence Proto je vhodné ji při potížích s vysokým tlakem upřednostnit, před tou mléčnou. I ta má však na výši tlaku jistý vliv.
Čtete také
Blahodárné účinky čokolády jsou již podloženy mnoha studiemi a dále zkoumány. V medicíně se tato pochutina používá více než 3000 let. Pravidelná konzumace čokolády může snižovat záněty a zápaly, které jsou spojené s onemocněním srdce a cév. Jiné studie prokázaly, že pomáhá chránit ženy po menopauze před kardiovaskulárními onemocněními a mrtvicí.
Čokoláda s vysokým procentem kakaa dokonce obsahuje větší množství antioxidantů než borůvky, zelený čaj nebo červené víno. Prospěšné mohou být tabulky s podílem kakaa nad 50 %. Při konzumaci této pochutiny však mějte na paměti heslo „všeho s mírou“. Nadměrné množství může mít efekt zcela opačný.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Lék na Alzheimera částečně schválila Evropská agentura pro léčiva - číst více »
Jaké méně známé bylinky pomohou s imunitou? - číst více »
Průměrná délka života vzrostla o tři čtvrtě roku - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.