Senioři nechtějí utrácet za obědy. Často využívají školní jídelny
Velká část seniorů je ochotna utratit za oběd mezi 61 a 70 korunami. Upozornil na to průzkum agentury IPSOS. Z dotazování mezi 110 seniory vyplynulo, že 21 procent z nich využívá zvýhodněné obědy pro seniory. Téměř polovina starších ročníků využívá školních jídelen.
Podle školského zákona nemohou jídelny prodávat osobám zvenčí pokrmy za cenu, kterou hradí rodiče dětí, ale i tak je cena podstatně nižší než oběd v klasické restauraci. Tento fakt vadí podle serveru idnes.cz zejména restauratérům, kteří upozorňují, že jde o nekalou konkurenci a problém především pro malé podniky.
„Školní jídelny mají sloužit pouze pro žáky a zaměstnance školy. Jejich dotování a cílená podpora dává smysl do momentu, pokud se z toho nestane komerční aktivita, která poškozuje nedotované restaurace,“ řekl pro idnes předseda představenstva Karel Havlíček (AMSP ČR).
Jídelny jsou rizikem pro malé podniky
Asociace se také domnívá, že poskytování stravovacích služeb dotovanými jídelnami dalším osobám může být pro některé restaurace likvidační. Jde především o malé podniky. V potaz je třeba vzít také možná rizika, jako je například ohrožení bezpečnosti dětí a potencionální hygienická rizika.
Čtete také
„Komerční stravování na univerzitách, školách i v dalších dotovaných zařízeních je jednou z příčin, proč restaurace i hospody nemají dostatek prostředků na rozvoj,“ uvedl pro idnes spolumajitel sítě restaurací Hospodska Luboš Kastner. Podle něj provozovatelé jídelen povětšinou neinvestují do vybavení, platí minimální nájmy, nejsou motivovaní kvalitou jídla a neinvestují do interiéru ani do rozvoje personálu.
Kastner také dodal, že oběd pod 100 korun vůbec neodpovídá ekonomické realitě, zvláště při současném růstu nákladů na energie a mzdy. Komerční provoz dotovaných zařízení podle něj škodí rozvoji tuzemské gastronomie a výrazně poškozuje podnikatele v gastronomii,“ dodal Kastner.
Oběd za 80 korun je pro mnohé drahý
Pouhých osm procent seniorů starších sedmdesáti let je ochotno koupit si oběd za více než 80 korun. Někteří provozovatelé školních jídelen si uvědomují, že nabízení levných obědů může být pro okolní restaurace nekalou konkurencí. Jedním z nich je i ředitelka 10. školní jídelny Plzeň Olga Süssová.
„Bohužel spousta školních jídelen má cenu oběda 60 - 65 Kč. Vůbec nechápu, jak je možné, že někdo může v této relaci uvařit kompletní oběd, to znamená polévku a hlavní jídlo,“ sdělila pro idnes. Hlavní jídlo včetně polévky, pro předem nahlášené lidi z ulice, prodává Süssová za 83 Kč. Cena vychází vždy ze skutečných průměrných nákladů na potraviny, provoz a mzdy zaměstnanců a zisk.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Jaké změny přinese důchodová reforma? - číst více »
Až 300 milionů korun by měla stát digitalizace důchodů - číst více »
Jít do důchodu až příští rok se podle experta vyplatí - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.