Podzim je ve znamení dýně
Urodila se vám na zahradě hromada dýní a nevíte co s nimi? Jde o velmi zdravou a chutnou potravinu, která je zejména podzim vhodná i jako dekorace. Nechte se inspirovat našimi vybranými recepty a nápady.
Přišel k nám podzim a s ním i úroda dýní. Latinský název této tykvovité rostliny zní Cucurbita pepo. Do jídelníčku bychom ji měli zařadit zejména pro její vysoký obsah různých minerálů. Posloužit nám může ale také jako dekorace.
Zejména malé okrasné druhy dýní mohou pěkně aranžované v misce zdobit například okenní parapet, zápraží či balkón. Ty velké pak zase můžete spolu s vnoučaty vydlabat a rozsvítit na říjnový svátek Halloween. Zvolit můžete také některý z receptů. Několik uvádíme jako inspiraci.
Dýňový pohár s mascarpone
1 malá dýně, asi 750 g
150 ml jablečné šťávy
2 lžíce přírodního krupicového cukru
3-4 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru, například Amaretto
100 g mascarpone
150 g bílého jogurtu
1 lžička mleté skořice
4 lžíce mandlových lupínků
Čtete také
Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.
Pomerančovo-dýňová polévka
1 dýně o váze asi 1,5 kg
2 lžíce olivového oleje
1 cibule kousek čerstvého zázvoru
3 velké brambory
750 ml zeleninového vývaru
1-2 pomeranče, nejlépe v biokvalitě
celozrnné krutony k podávání
dýňový olej k zakápnutí
čerstvý koriandr
V hrnci rozehřejte olivový olej. Osmažte na něm nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijte vývarem, promíchejte a asi 20 minut povařte. Polévku pak rozmixujte, dochuťte, vmíchejte pomerančovou šťávu a podávejte ji s krutonky z celozrnného chleba, zakapanou dýňovým olejem a posypanou lístky koriandru.
Dýňové rizoto
1 středně velká dýně hokkaidó
400 ml zeleninového vývaru
200 ml rýže arborio
2 polévkové lžíce másla
1 cibule, nakrájená najemno
olej z dýňových semínek parmazán, nastrouhaný najemno
Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.
Zdroj foto: pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Přiznat šediny je stále v módě, vyžaduje to však odvahu - číst více »
Ženy tráví v penzi více času než muži. Rozdíl sníží reforma - číst více »
Chalupaření už není v kurzu. Senioři více cestují - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.