Nejen na alkoholu, závislí můžeme být i na cukru

Štítky: | Zdraví |
07.09.2017 | komentářů: 0
Nejen na alkoholu, závislí můžeme být i na cukru

Dortík ke kávě s kamarádkou, pocukrovaná bábovka se šlehačkou v obývacím pokoji na stole i tabulka čokolády schovaná v komoře “na horší časy”. Snad většina z nás ráda mlsá. Málokdo už si však uvědomuje, že i běžná věc jako je cukr se pro nás může stát drogou.

Nadměrná chuť na sladké nám nebyla dána do vínku. Závislost na cukru si pěstujeme během života zejména špatnými stravovacími návyky a nadměrným vystavováním stresu. Závislost na cukru se většinou projevuje celkovou slabostí organizmu, třesem, pocením a hladem. Tato bílá pochutina aktivuje a stimuluje stejné části našeho mozku jako v případě alkoholu a cigaret. Vysoký přísun cukru do krve také vede k produkci serotoninu, který se podílí na vzniku nálad.

Některé cukry by samozřejmě v jídelníčku zařazené být měly. Pokud však používáme čokoládu či bonbón jako energetickou vzpruhu, dopouštíme se patrně nějaké chyby ve stravování. Většinou jde o nepravidelné stravovací návyky, nadbytek potravin s vysokým glykemickým indexem či celkový nízký kalorický příjem. Pokud si pak po náročném dnu potřebujete takzvaně “obalit nervy”, tělo se snaží tyto nedostatky vykompenzovat.

Je třeba změnit jídelníček

Zbavit se závislosti na cukru tedy neznamená pouze vyhýbat se sladkým pochoutkám a nemlsat. Důležité je od základu upravit jídelníček a vyvážit svůj denní příjem. Není přitom žádnou ostudou obrátit se pro radu na odborníka, například výživového poradce, který vám pomůže sestavit stravovací plán přímo na míru. Zapomínat byste neměli ani na odpočinek a to jak fyzický, tak psychický.

Nadměrná konzumace cukru může vést s k mnohým vážným onemocněním. Nejznámější je obezita, se kterou souvisí i mnohá kardiovaskulární onemocnění. Příliš mnoho sladkého může také zhoršovat příznaky stárnutí, tedy urychlit tvorbu vrásek a celkově zhoršit kvalitu pleti. V neposlední řadě má také nepříznivý vliv na zuby a dásně.

Na co dávat pozor?

Sladkosti nejsou jediným zdrojem cukru v naší stravě. Ten se mnohdy nachází i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Nejčastěji si cukr přineseme domů v podobě bílého pečiva, nejrůznějších ochucovadel a omáček (např. kečup). Pozor bychom si měli dát také na knedlíky, noky, těstoviny, bílou rýži a slazené limonády. Cukry obsahuje samozřejmě i ovoce. Tento přirozený cukr je pro naše tělo lepší, ani sním bychom to však neměli přehánět.

Zdroj foto: pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Když jste toho uvařili moc...

Pokud jste navařili příliš velké množství omáčky na špagety, nalijte ji do zásobníku na led. Pokaždé, když na ni dostanete chuť, rozmrazíte pouze takové…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 30.10.2024

Dnes 30.10 svátek slaví:
Tadeáš

Zítra 31.10 svátek slaví:
Štěpánka

Včera 29.10 svátek slavil:
Silvie

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace