Nejen na alkoholu, závislí můžeme být i na cukru
Dortík ke kávě s kamarádkou, pocukrovaná bábovka se šlehačkou v obývacím pokoji na stole i tabulka čokolády schovaná v komoře “na horší časy”. Snad většina z nás ráda mlsá. Málokdo už si však uvědomuje, že i běžná věc jako je cukr se pro nás může stát drogou.
Nadměrná chuť na sladké nám nebyla dána do vínku. Závislost na cukru si pěstujeme během života zejména špatnými stravovacími návyky a nadměrným vystavováním stresu. Závislost na cukru se většinou projevuje celkovou slabostí organizmu, třesem, pocením a hladem. Tato bílá pochutina aktivuje a stimuluje stejné části našeho mozku jako v případě alkoholu a cigaret. Vysoký přísun cukru do krve také vede k produkci serotoninu, který se podílí na vzniku nálad.
Některé cukry by samozřejmě v jídelníčku zařazené být měly. Pokud však používáme čokoládu či bonbón jako energetickou vzpruhu, dopouštíme se patrně nějaké chyby ve stravování. Většinou jde o nepravidelné stravovací návyky, nadbytek potravin s vysokým glykemickým indexem či celkový nízký kalorický příjem. Pokud si pak po náročném dnu potřebujete takzvaně “obalit nervy”, tělo se snaží tyto nedostatky vykompenzovat.
Je třeba změnit jídelníček
Čtete také
Zbavit se závislosti na cukru tedy neznamená pouze vyhýbat se sladkým pochoutkám a nemlsat. Důležité je od základu upravit jídelníček a vyvážit svůj denní příjem. Není přitom žádnou ostudou obrátit se pro radu na odborníka, například výživového poradce, který vám pomůže sestavit stravovací plán přímo na míru. Zapomínat byste neměli ani na odpočinek a to jak fyzický, tak psychický.
Nadměrná konzumace cukru může vést s k mnohým vážným onemocněním. Nejznámější je obezita, se kterou souvisí i mnohá kardiovaskulární onemocnění. Příliš mnoho sladkého může také zhoršovat příznaky stárnutí, tedy urychlit tvorbu vrásek a celkově zhoršit kvalitu pleti. V neposlední řadě má také nepříznivý vliv na zuby a dásně.
Na co dávat pozor?
Sladkosti nejsou jediným zdrojem cukru v naší stravě. Ten se mnohdy nachází i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Nejčastěji si cukr přineseme domů v podobě bílého pečiva, nejrůznějších ochucovadel a omáček (např. kečup). Pozor bychom si měli dát také na knedlíky, noky, těstoviny, bílou rýži a slazené limonády. Cukry obsahuje samozřejmě i ovoce. Tento přirozený cukr je pro naše tělo lepší, ani sním bychom to však neměli přehánět.
Zdroj foto: pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Průměrná délka života vzrostla o tři čtvrtě roku - číst více »
5 drobností, kterými můžete snížit riziko demence - číst více »
Senioři jsou nejohroženější skupinou, která trpí sebevražednými sklony - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.