Máte na zahrádce samé cukety? Inspirujte se neotřelými recepty
Podařilo se vám jich na zahrádce vypěstovat tolik, že už nevíte, co s nimi? Řeč je samozřejmě o cuketách. Obsahují minimum kalorií a velké množství minerálů. Pokud máte tento druh zeleniny v oblibě, můžete se nechat inspirovat několika recepty.
Podařilo se vám jich na zahrádce vypěstovat tolik, že už nevíte, co s nimi? Řeč je samozřejmě o cuketách. Obsahují minimum kalorií a velké množství minerálů. Pokud máte tento druh zeleniny v oblibě, můžete se nechat inspirovat několika recepty.
Cuketa - druh zeleniny, který příznivě ovlivňuje činnost srdce, střev i ledvin. Hodí se na nejrůznější placičky, polévky a zejména na zapékání.Rozšiřte své portfolium receptů o ty, které doporučuje web abecedazahrady.dama.cz.
Cuketové lodě
cuketa
sůl
šunka, případně jiné maso
sýr
Cuketu podélně rozkrojte a z obou polovin vydlabejte vnitřek. Vzniklé loďky zevnitř posolte, naplňte šunkou nebo masem (například mletým), navrch položte plátky sýra (výborná je niva či mozzarella) a dejte zapéct.
Žáby v díře
několik mladých nastrouhaných cuket
120 g hladké mouky
2 celá vejce
300 ml mléka
česnek
olej
sůl
6 párků, případně klobásek
Mouku, vejce a mléko smíchejte a připravte z nich těstíčko. Osolte je a nechte odstát. Přidejte do něj mladé neloupané cukety nastrouhané najemno. Pokud máte rádi česnek, může si jím těstíčko dochutit.
V zapékací misce na trošce oleje opečte kousky tenkých párků jako špalíčky, zalijte je těstíčkem a zapečte při sto osmdesáti stupních Celsia v troubě dorůžova, což trvá asi třicet minut. Po prvních patnácti minutách teplotu zmírněte, aby se pokrm propekl, ale nespálil.
Cuketový koláč
2 vejce
2 plné lžíce oleje
25 dkg cukru
35 dkg strouhané cukety
1 prášek do pečiva
špetka soli
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Vzniklé těsto nalijte na plech a povrch poklaďte ovocem, které budete mít právě k dispozici. Posypte je drobenkou a dejte péct.
Cuketová kolečka
cuketa
olivový olej
kelímek zakysané smetany
špetka soli
česnek
pažitka či zelená cibulka
Cuketu nakrájejte na kolečka, ta vyskládejte na pánev nebo na plech a velmi mírně pokapejte olivovým olejem. Upečte je dozlatova, vyskládejte na talíř a polijte zakysanou smetanou smíchanou s česnekem, solí a pažitkou či zelenou cibulkou.
Ti, kdo nemají dost času, jistě ocení, že tento vynikající pokrm se podává bez přílohy a jeho příprava je velmi rychlá. Možná je i obměna receptu: Cuketová kolečka opečte, seskládejte na střídačku s mozzarellou nebo kozím sýrem a zapečte.
Cuketový nákyp
cuketa
200 g tvrdého sýra
kelímek zakysané smetany
5 vajec
čerstvá červená paprika
sůl
drcený kmín
pažitka
bazalka
olej na vymazání formy
Cuketu oloupejte – pokud je mladá, můžete tento krok vynechat. Jsou-li uvnitř plodu semínka, vydlabejte je. Cuketu i papriku pokrájejte na drobnější kousky, přidejte k nim nastrouhaný sýr, pokrájenou pažitku, sůl, kmín a vejce (pokud je cuketa menší, můžete dát vajec méně).
Směs dobře promíchejte, nalijte do zapékací mísy vytřené olejem, posypte bazalkou a nechte zapékat po dobu asi třiceti minut v troubě vytopené na sto sedmdesát stupňů Celsia.
Zdroj foto: pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Přiznat šediny je stále v módě, vyžaduje to však odvahu - číst více »
Ženy tráví v penzi více času než muži. Rozdíl sníží reforma - číst více »
Chalupaření už není v kurzu. Senioři více cestují - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.