Kombucha - přírodní medicína v každém doušku
Kombuchová houba žije v roztoku čaje a cukru a má velmi pozitivní účinky na organismus člověka. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které napomáhají při řadě onemocnění. Účinky kombuchy a jak si kombuchový nápoj připravit doma, prozradíme v následujícím článku.
Především ti z vás, kteří se léta potýkají s řadou nemocí, by měli zauvažovat o možnosti konzumace kombuchového nápoje. Jeho léčebné účinky jsou léty prověřeny a řada lidí na tzv. kombuchové víno nedá dopustit. Základem nápoje je houba, která "zraje" v roztoku čaje a cukru. Nejprve se vytvoří na hladině jakýsi škraloup, který postupně narůstá na objemu. Kombuchový nápoj s postupným zráním mění svou chuť. V prvních dnech zrání (zhruba 3 dny) má chuť připomínající šumivé sladké víno. Za dalších 6 dní už je chuťově podobné bílému vínu a pokud jej necháte ještě více zrát, už z něj máte ocet.
Příprava kombuchového nápoje
- 1 až 2 polévkové lžíce sypaného černého nebo zeleného čaje nebo 4 sáčky čaje
- litr vody
- 4 až 6 lžic bílého cukru
- kombucha nasada (lze jí koupit v prodejnách s biopotravinami)
- velkou sklenicí nebo skleněný džbán
Z jedné až dvou polévkových lžic sypaného čaje nebo 4 sáčků čaje připravíme čajový výluh, který osladíme 4 až 6 lžícemi bílého cukru a vše necháme zchladnout na teplotu 23 až 25 °C. Velkou sklenici nebo džbán důkladně vymyjeme, vypaříme vařící vodou a nalijeme do ní výluh čaje. Přidáme kulturu kombucha nasada, uzavřeme hrdlo sklenice plátnem, zavážeme nebo stáhneme gumičkou a vše umístíme na temné místo. Necháme kvasit týden až deset dní. Poté nápoj zcedíme a přelijeme do připravených plastových nádob, ve kterých nám vydrží minimálně měsíc.
Kombucha účinky
Na lidský organisums má kombucha řadu pozitivních účinků a především lidé ve vyšším věku a ti, kteří trpí určitou nemocí, by měli kombuchový čaj zařadit do pitného režimu, neboť se jedná o účinnou látku proti vzniku rakoviny. Posiluje také imunitu, reguluje trávení, pomáhá při dně, kožních onemocněních, lečí a zmírňuje cukrovku, aterosklerózu, stres a únavu, apod. Je vhodný i pro nemocné lidi trpící obezitou.
Nápoj doporučujeme pít ráno na lačno, po každém jídle nebo dle chuti.
Zdroj foto: foter.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Lék na Alzheimera částečně schválila Evropská agentura pro léčiva - číst více »
Jaké méně známé bylinky pomohou s imunitou? - číst více »
Průměrná délka života vzrostla o tři čtvrtě roku - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.
ALENA