Kombucha - přírodní medicína v každém doušku

Štítky: | kombucha |
16.10.2014 | komentářů: 1
Kombucha - přírodní medicína v každém doušku

Kombuchová houba žije v roztoku čaje a cukru a má velmi pozitivní účinky na organismus člověka. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které napomáhají při řadě onemocnění. Účinky kombuchy a jak si kombuchový nápoj připravit doma, prozradíme v následujícím článku.

Především ti z vás, kteří se léta potýkají s řadou nemocí, by měli zauvažovat o možnosti konzumace kombuchového nápoje. Jeho léčebné účinky jsou léty prověřeny a řada lidí na tzv. kombuchové víno nedá dopustit. Základem nápoje je houba, která "zraje" v roztoku čaje a cukru. Nejprve se vytvoří na hladině jakýsi škraloup, který postupně narůstá na objemu. Kombuchový nápoj s postupným zráním mění svou chuť. V prvních dnech zrání (zhruba 3 dny) má chuť připomínající šumivé sladké víno. Za dalších 6 dní už je chuťově podobné bílému vínu a pokud jej necháte ještě více zrát, už z něj máte ocet.

Příprava kombuchového nápoje

  • 1 až 2 polévkové lžíce sypaného černého nebo zeleného čaje nebo 4 sáčky čaje
  • litr vody
  • 4 až 6 lžic bílého cukru
  • kombucha nasada (lze jí koupit v prodejnách s biopotravinami)
  • velkou sklenicí nebo skleněný džbán


Z jedné až dvou polévkových lžic sypaného čaje nebo 4 sáčků čaje připravíme čajový výluh, který osladíme 4 až 6 lžícemi bílého cukru a vše necháme zchladnout na teplotu 23 až 25 °C. Velkou sklenici nebo džbán důkladně vymyjeme, vypaříme vařící vodou a nalijeme do ní výluh čaje. Přidáme kulturu kombucha nasada, uzavřeme hrdlo sklenice plátnem, zavážeme nebo stáhneme gumičkou a vše umístíme na temné místo. Necháme kvasit týden až deset dní. Poté nápoj zcedíme a přelijeme do připravených plastových nádob, ve kterých nám vydrží minimálně měsíc.

Kombucha účinky

Na lidský organisums má kombucha řadu pozitivních účinků a především lidé ve vyšším věku a ti, kteří trpí určitou nemocí, by měli kombuchový čaj zařadit do pitného režimu, neboť se jedná o účinnou látku proti vzniku rakoviny. Posiluje také imunitu, reguluje trávení, pomáhá při dně, kožních onemocněních, lečí a zmírňuje cukrovku, aterosklerózu, stres a únavu, apod. Je vhodný i pro nemocné lidi trpící obezitou.

Nápoj doporučujeme pít ráno na lačno, po každém jídle nebo dle chuti.

Zdroj foto: foter.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »
6.9.2020 02:50
alena 
kambucha
mam nekolik let starou kambuchu,drzenou ve spizi,co s ni muzu delat??vyhodit??
ALENA

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Čaj se dá využít i po vylouhování

Jsou vám cítit ruce po krájení česneku či cibule? Stačí je potřít mokrým pytlíkem čaje. Čajem můžete zalévat květiny, zbavíte se tak i plísní. Stačí dát…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 30.10.2024

Dnes 30.10 svátek slaví:
Tadeáš

Zítra 31.10 svátek slaví:
Štěpánka

Včera 29.10 svátek slavil:
Silvie

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace