Houby nelze považovat za plnohodnotnou potravinu

Štítky: | Zdraví | recepty |
22.10.2017 | komentářů: 0
Houby nelze považovat za plnohodnotnou potravinu

Z tuzemských lesů stoupají mlžné opary během celého dne. Znamená to jen jediné - rostou. Houbaři mají v posledních dnech plné košíky hub, které pak doma smaží, suší, zavařují či jinak zpracovávají pro gastronomické účely. Je však důležité si uvědomit, že nám nikdy nemohou nahradit plnohodnotné potraviny.

O Češích je známo, že jde o národ houbařů. Přesto se najdou i tací, kterým tato potravina nechutná, či se bojí případné otravy. Když už si však domů přineseme košík plný praváků, kozáků, babek či bedel, musíme si uvědomit, že jde spíše jen o dochucovadlo či pochutinu. V žádném případě nelze například houbovou smaženici považovat za vydatné jídlo v našem jídelníčku.

Je to z toho důvodu, že houba se z většiny skládá z vlákniny a vody. Její energetické hodnoty jsou tedy téměř zanedbatelné. Například ze 100g čerstvých hub získá naše tělo pouze 30 kcal. Ve složení lze nalézt také některé mikroživiny  a u některých druhů i stopové množství léčivých látek. Z hlediska výživy však nehrají žádnou roli.

Léčivé účinky hub navíc většinou využívají spíše v zahraničí, zejména v Číně. Přestože i v tuzemských lesích se objevují některé parazitické druhy, které mohou obsahovat léčivých látek relevantní množství, není mnoho mykologů, kteří by se jimi více zabývali a uměli je správně využít. V chemickém a farmaceutickém průmyslu se však využívají na celém světě.

Všeho s mírou

Konzumaci hub by se rozhodně měly vyvarovat malé děti. Další skupinou jsou lidé, kteří mají problémy se žlučníkem. U nich totiž nejvíce hrozí případné zdravotní komplikace. Konkrétně oblíbená smaženice je celkově velmi špatně stravitelný pokrm. Obecně však u této potraviny platí více než jindy heslo všeho s mírou. Zohlednit vždy musíme nejen množství dle individuálních preferencí, ale i způsob tepelné úpravy hub.

Nejvhodnějším způsobem je houby podusit, či uvařit. Lze je také kratší dobu péct v troubě. Smažení je nevyhovující zejména kvůli vysokým teplotám a navíc při něm musíte používat nějaký tuk, který z hlediska výživy také není zcela ideální.

Zdroj foto: Pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Jak uchovat rajčatový protlak?

Zbyl vám rajčatový protlak? Jak ho uchovat, aby déle vydržel? Když ho přendáme do sklenice se šroubovým uzávěrem, na povrchu posypeme troškou soli a…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 25.11.2024

Dnes 25.11 svátek slaví:
Kateřina

Zítra 26.11 svátek slaví:
Artur

Včera 24.11 svátek slavil:
Emílie

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace