Houby nelze považovat za plnohodnotnou potravinu

Štítky: | Zdraví | recepty |
22.10.2017 | komentářů: 0
Houby nelze považovat za plnohodnotnou potravinu

Z tuzemských lesů stoupají mlžné opary během celého dne. Znamená to jen jediné - rostou. Houbaři mají v posledních dnech plné košíky hub, které pak doma smaží, suší, zavařují či jinak zpracovávají pro gastronomické účely. Je však důležité si uvědomit, že nám nikdy nemohou nahradit plnohodnotné potraviny.

O Češích je známo, že jde o národ houbařů. Přesto se najdou i tací, kterým tato potravina nechutná, či se bojí případné otravy. Když už si však domů přineseme košík plný praváků, kozáků, babek či bedel, musíme si uvědomit, že jde spíše jen o dochucovadlo či pochutinu. V žádném případě nelze například houbovou smaženici považovat za vydatné jídlo v našem jídelníčku.

Je to z toho důvodu, že houba se z většiny skládá z vlákniny a vody. Její energetické hodnoty jsou tedy téměř zanedbatelné. Například ze 100g čerstvých hub získá naše tělo pouze 30 kcal. Ve složení lze nalézt také některé mikroživiny  a u některých druhů i stopové množství léčivých látek. Z hlediska výživy však nehrají žádnou roli.

Léčivé účinky hub navíc většinou využívají spíše v zahraničí, zejména v Číně. Přestože i v tuzemských lesích se objevují některé parazitické druhy, které mohou obsahovat léčivých látek relevantní množství, není mnoho mykologů, kteří by se jimi více zabývali a uměli je správně využít. V chemickém a farmaceutickém průmyslu se však využívají na celém světě.

Všeho s mírou

Konzumaci hub by se rozhodně měly vyvarovat malé děti. Další skupinou jsou lidé, kteří mají problémy se žlučníkem. U nich totiž nejvíce hrozí případné zdravotní komplikace. Konkrétně oblíbená smaženice je celkově velmi špatně stravitelný pokrm. Obecně však u této potraviny platí více než jindy heslo všeho s mírou. Zohlednit vždy musíme nejen množství dle individuálních preferencí, ale i způsob tepelné úpravy hub.

Nejvhodnějším způsobem je houby podusit, či uvařit. Lze je také kratší dobu péct v troubě. Smažení je nevyhovující zejména kvůli vysokým teplotám a navíc při něm musíte používat nějaký tuk, který z hlediska výživy také není zcela ideální.

Zdroj foto: Pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Mačkání citrónu může být věda

Celý plod citronu omyjeme a kůru v jednom místě propíchneme vidličkou. Vymačkáme jen tolik, kolik potřebujeme. Citron pak uložíme do lednice. Takto vydrží…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 25.11.2024

Dnes 25.11 svátek slaví:
Kateřina

Zítra 26.11 svátek slaví:
Artur

Včera 24.11 svátek slavil:
Emílie

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace