Houby nelze považovat za plnohodnotnou potravinu
Z tuzemských lesů stoupají mlžné opary během celého dne. Znamená to jen jediné - rostou. Houbaři mají v posledních dnech plné košíky hub, které pak doma smaží, suší, zavařují či jinak zpracovávají pro gastronomické účely. Je však důležité si uvědomit, že nám nikdy nemohou nahradit plnohodnotné potraviny.
O Češích je známo, že jde o národ houbařů. Přesto se najdou i tací, kterým tato potravina nechutná, či se bojí případné otravy. Když už si však domů přineseme košík plný praváků, kozáků, babek či bedel, musíme si uvědomit, že jde spíše jen o dochucovadlo či pochutinu. V žádném případě nelze například houbovou smaženici považovat za vydatné jídlo v našem jídelníčku.
Je to z toho důvodu, že houba se z většiny skládá z vlákniny a vody. Její energetické hodnoty jsou tedy téměř zanedbatelné. Například ze 100g čerstvých hub získá naše tělo pouze 30 kcal. Ve složení lze nalézt také některé mikroživiny a u některých druhů i stopové množství léčivých látek. Z hlediska výživy však nehrají žádnou roli.
Čtete také
Léčivé účinky hub navíc většinou využívají spíše v zahraničí, zejména v Číně. Přestože i v tuzemských lesích se objevují některé parazitické druhy, které mohou obsahovat léčivých látek relevantní množství, není mnoho mykologů, kteří by se jimi více zabývali a uměli je správně využít. V chemickém a farmaceutickém průmyslu se však využívají na celém světě.
Všeho s mírou
Konzumaci hub by se rozhodně měly vyvarovat malé děti. Další skupinou jsou lidé, kteří mají problémy se žlučníkem. U nich totiž nejvíce hrozí případné zdravotní komplikace. Konkrétně oblíbená smaženice je celkově velmi špatně stravitelný pokrm. Obecně však u této potraviny platí více než jindy heslo všeho s mírou. Zohlednit vždy musíme nejen množství dle individuálních preferencí, ale i způsob tepelné úpravy hub.
Nejvhodnějším způsobem je houby podusit, či uvařit. Lze je také kratší dobu péct v troubě. Smažení je nevyhovující zejména kvůli vysokým teplotám a navíc při něm musíte používat nějaký tuk, který z hlediska výživy také není zcela ideální.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Přiznat šediny je stále v módě, vyžaduje to však odvahu - číst více »
Ženy tráví v penzi více času než muži. Rozdíl sníží reforma - číst více »
Chalupaření už není v kurzu. Senioři více cestují - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.