10 potravin urychlujících stárnutí
„Být stále mlád.“ Přesně to zpívá Karel Gott v jednom ze svých hitů. Tuto snahu však může narušit a zejména na vzhledu se podepsat dokonce i několik potravin. Které konkrétně to jsou?
1. Alkohol
Tady platí všeho s mírou. Přemíra konzumovaného alkoholu však pustoší zdraví a vzhled docela výrazně: bere pokožce pružnost a podílí se tak na tvorbě vrásek či zhoršuje kondici srdce.
2. Průmyslově zpracovaná jídla
Kdo se s oblibou láduje fastfoodovými produkty, sušenkami nebo chipsy, stárnutí jen tak nepozdrží. Obsahují mnoho soli a neprospěšných tuků, které popohánějí stárnutí.
3. Pečivo
Laskominy z oddělení pečiva se pod skrytými cukry, tuky a solí prohýbají. Neměly by tak v jídelníčku dostat velký prostor.
4. Káva
Čtete také
Rituál ranní kávy a sušenky mnoho lidí vytáhne z postele. Není to nic špatného, pokud nebude onen jeden šálek následovat několik dalších. A nepijete-li kávu bez kofeinu. Právě tato látka podporuje stárnutí.
5. Červené maso
Umíte-li se držet zkrátka, nemusíte se stárnoucích vlastností červeného masa bát. V opačném případě může zanítit kůži a podepsat se nejen na vašem zdraví, ale i vzhledu. Větší volnost v konzumaci masa mají milovníci kuřecích nebo krocaních prsou.
6. Těstoviny
Stejně jako pečivo uchovávají rafinované uhlovodany a cukry. Tedy složky, které milují vaše kožní buňky. Službu svému tělu prokážete, vyměníte-li je za celozrnné produkty. Ale i s nimi opatrně. Pamatujte na míru.
7. Rýžové chlebíčky
Neobsahují mnoho kalorií. Proto je vidíte často chroupat ženy „na dietě“. Ale něco za něco. Zatímco tělu nedodají prakticky žádné živiny, brání těm omlazujícím dělat svou práci. Jezte chytře. Celozrnný chléb nebo krekry doplněné o bílkoviny prospějí vašemu zdraví i figuře víc.
8. Cukrovinky
Ničitelé kolagenu, díky kterému zůstává naše pokožka pružná. Je třeba dodat něco víc?
9. Limonády
O množství cukru v limonádách, jako Coca-Cola nebo Pepsi, se napsalo už mnoho. Osvěžte se vychlazenou ovocnou šťávou bez přísad nebo domácím ledovým čajem.
10. Konzervované polévky
Tento bleskový úvod do čtení etiket poberete: stojí-li na nich „sodík“, nebrat. Potravina kvůli němu působí zánětlivě a urychluje stárnutí. Najdete ho třeba právě v konzervovaných polévkách. Raději tu poctivou.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Lék na Alzheimera částečně schválila Evropská agentura pro léčiva - číst více »
Jaké méně známé bylinky pomohou s imunitou? - číst více »
Průměrná délka života vzrostla o tři čtvrtě roku - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.